Haarlems Hotspots

14 mei 2016Reizen Standard

Vorige week was het zover: vakantie!
Wegens mijn zwangerschap en het feit dat ik half augustus waarschijnlijk met verlof ga, leek het ons niet echt noodzakelijk om op zomervakantie te gaan dit jaar.
Wel wilde ik er nog even tussenuit, gezien mijn man ook wat weekenden weg ging koos ik ervoor om lekker met mijn beste vriendin op citytrip in eigen land te gaan. Na onwijs veel lovende verhalen over Haarlem, was de keuze snel gemaakt.

We boekten een bed & breakfast, genaamd ‘Heiligland’, dat kon alleen maar veel goeds betekenen! En dat was het ook. Een prima, huiselijke (iets wat kneuterige) bed en breakfast met een hele lieve gastvrouw. De grote voordelen waren het feit dat het midden in het centrum lag, we een eigen dakterrasje hadden (met TOP weer!) en een eigen keuken tot beschikking hadden (budget koken).

IMG-20160506-WA0042

Buiten het feit dat we braaf elke avond zelf gekookt hebben (lekker budget en gezond) hebben we onwijs veel leuke dingen gedaan, zie hier onder voor mijn hotspots van Haarlem!

 1. Eten bij Jetties (http://www.jetties.eu)
  Per toeval kwamen we bij dit leuke zaakje terecht. We waren toe aan een goede lunch en Jetties zag er bij aankomst al heel vrolijk uit. De hele ruimte is versierd met vrolijke tekeningen en de menukeuze is reuze. Ze hebben er veel vegetarische dingen en het meeste is biologisch. Ik kon écht heel moeilijk kiezen maar koos uiteindelijk voor een heerlijke Turkse Linzensoep. Ik heb genoten!  Je kunt er trouwens ook hele leuke ansichtkaarten kopen en de taarten zagen er ook echt over-heerlijk uit (maar onze magen waren helaas al te goed gevuld haha)!
 2. Naar het Corrie ten Boom-huis (https://www.corrietenboom.com)
  Als ik aan mensen vertelde dat ik naar Haarlem ging werd regelmatig aan mij gevraagd of ik ook naar het huis van Corrie ten Boom ging (voornamelijk bekend onder de christenen onder ons). Omdat ik er zoveel over hoorde, moest ik er wel heen, vooral na mijn bezoek aan Auschwitz (zie mijn blog daarover). Het verhaal van Corrie ten Boom en de schuilplaats van de Joden en studenten die zij hielp te onderduiken hebben veel indruk op mij gemaakt. Je moet je alleen niet storen aan het feit dat ze veel vertellen over het geloof en wat dit voor Corrie betekende (ik ben zelf gelovig dus had hier geen problemen mee).
 3. Een taartje eten bij By Lima (http://www.by-lima.nl)
  Zoek op Instragram op de tag #Haarlem, wat ik dus ook gedaan heb, en je komt er ongetwijfeld foto’s tegen van (de veelal veganistische taartjes) bij By Lima. Ik moest en zou hier naartoe door al die hippe plaatjes. By Lima is een knus maar gezellig tentje. We hebben heerlijk genoten van een stukje banaan-dadel-kokos taart en een glaasje Naturfrisk. Wel een minpuntje was dat wij eigenlijk de frambozen-limoentaart wilde. Er werd gezegd dat deze op was, maar toen wij vertrokken stond er een nieuwe in de toonbank.
 4. Een bezoekje aan het Dolhuys (http://www.hetdolhuys.nl)
  Het Dolhuys, ook wel museum ”van de geest”. Er valt van alles te leren, te zien en te ontdekken over psychische aandoeningen. Ik moet eerlijk bekennen dat er als afgestudeerde SPH-er niet heel veel nieuwe dingen van heb geleerd, maar het museum is ook voornamelijk om te ”ervaren”. Zo valt er heel veel te doen en te zien. Je kunt ”bellen” met verwarde mensen, in kledingkasten kijken van mensen met een depressie of waanbeelden of kunstwerken bekijken van mensen met psychische aandoeningen. Heel interessant en ook leuk om te doen! Het museum doet je, zoals beloofd, nadenken over wat nu eigenlijk een ”normaal” is en of hij/zij überhaupt bestaat.
 5. Winkelen bij Jansje (https://www.jansje.nl)
  Heel Haarlem zit echt vol met leuke winkeltjes. Ik kan wel zeggen dat ik Haarlem tot mijn favoriete winkelstad heb omgedoopt sinds ons bezoek. Omdat ik niet alle winkeltjes kan gaan beschrijven, omdat deze blog dan veel te veel woorden zal bevatten, heb ik mijn favoriete winkeltje eruit gelicht: Jansje. De winkel staat vol met ”verantwoorde” cadeautjes voor jezelf of een ander. Denk aan de leukste ansichtkaarten, babyspulletjes, boeken met inzichten, woningaccessoires, ect. Ik heb er een onwijs leuk speenkoord gekocht voor onze kleine. Ze hebben trouwens ook een webshop!

Zo, dit waren mijn hotspots! Een absolute aanrader om eens een bezoekje aan Haarlem te brengen trouwens. En pak als het lekker weer is zeker ook het strand van Zandvoort nog even mee!

COMMENTS

Vlijtig Liesje

Wat een leuke tips allemaal. Die ga ik zeker onthouden.

Mariska

Ja dat zijn allemaal leuke dingen om te doen hier in de buurt! Haarlem blijft een mooie stad :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *