Simpele sla-stamppot

28 maart 2016Recepten Standard

Ik ben gek op stamppot. Het is makkelijk te maken, je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan, het is low-budget, een 1-pans gerecht, het vult goed, het is een goede reden om gerookte spekjes/rookworst te eten.. heb ik je al overtuigd?

P1000292

Stamppot is wat mij betreft geen gerecht wat je alleen in de winter kunt eten. Een variant van stamppot is sla-stamppot. Wij eten dit regelmatig. Ik ben tot de ontdekking van sla stamppot gekomen door mijn stage met ouderen. Ouderen eten nu eenmaal niet meer zo makkelijk en dan is stamppot ideaal. En ik vond het zelf ook heerlijk, lekker fris!

Ingrediënten:
– krop ijsbergsla (of als je echt in een luie bui bent koop je een zak, bijvoorbeeld met tuinkruiden, mmm..)
– een ruim pond kruimige aardappelen
– bakje crème fraiche.
– theelepel paprikapoeder
– 250 gram gerookte spekjes
– snufje peper

Bereiding:
1. Schil de aardappelen en kook deze 20 minuten. Ondertussen heb je de tijd voor de volgende twee stappen.
2. Bak de spekjes goed knapperig in een koekenpan.
3. Verwijder eerst de buitenste bladeren van de krop ijsbergsla. Snijd de krop sla in stukjes en was deze goed.
4. Als de aardappels gaar zijn giet je deze fijn en stamp je deze fijn.
5. Voeg een grote eetlepel crème fraiche toe om het smeuïg te maken.
6. Stamp beetje bij beetje de sla er doorheen.
7. Voeg een snufje peper en (mijn geheime wapen om iedere stamppot lekker te maken) een theelepel paprikapoeder toe.
8. Schep de stamppot goed om en voila: je sla-stamppot is klaar.

Variaties:
Zoals je op de foto kunt zien vind ik het heerlijk om er zuur bij te eten (augurken of atjar). Wat ik ook nog wel eens doe is een uitje met de gerookte spekjes mee bakken. Met stamppot kun je eindeloos varieren. Je kunt er bijvoorbeeld ook gekookte worteltjes bij mee stampen om het nog gezonder te maken.

COMMENTS

Vlijtig Liesje

Sla stamppot is nieuw voor mij! Maar zeker leuk om eens te proberen.

Stamppotten zijn inderdaad makkelijk gerechten.