Waarom ik graag tweedehands spullen koop

19 mei 2016Pak van mijn hart Standard

Al toen ik nog thuis woonde was ik fan van Marktplaats. Om te kopen en te verkopen. Ik verkocht en verkocht vooral kleding en dvd’s, maar op den duur ook poppen die ik begon te verzamelen.
Toen ik uiteindelijk met mijn man ging samenwonen was Marktplaats ook echt een uitkomst. Zo zijn onze banken van Marktplaats (Ikea bank, met nieuwe hoes eroverheen en klaar!) en onze salontafel en tv-meubel ook. Boven hebben we nog een bureau staan wat we ook via Marktplaats hebben gekocht.
Mijn motto is dan ook: als je iets nieuw koopt en je gebruikt het een keer is het ook niet nieuw meer. Gelukkig kan mijn man zich hier helemaal in vinden.

Een grote motivatie van mij om tweedehands spullen te kopen is dat ik vind dat de huidige economie veel te veel gericht is op consumptie. Kopen, kopen, kopen. Alles moet maar nieuw en als het niet goed of leuk meer is, gooien we het met z’n allen in de prullenbak (niet echt goed voor het milieu dus).
Ik ben er van overtuigd dat goedkoop ook vaak duurkoop is. Als je iets van degelijk materiaal koopt, blijft dit vaak langer goed en kan dit makkelijk nog een rondje mee (soms is het duurste product trouwens niet het meest duurzame). Liever iets duurzaams tweedehands kopen dan dat ik zelf drie keer een nieuwe moet kopen en uiteindelijk het zelfde geld kwijt ben.

Voor mij is het ook een soort sport om tweedehands spullen te kopen, je kunt er nu eenmaal heel veel geld mee besparen. Zo is het overgrote deel van onze babyuitzet ook tweedehands. We hebben de commode en het bedje voor 100 euro kunnen kopen en ik ben er echt super blij mee.
Ook heb ik onwijs veel kleding gekregen van de kinderen van mijn zus, collega, etc. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel altijd de goede en leuke spullen eruit zoek. Het geen wat echt oud is doe ik wel weg. En wat nog net kan bewaar ik, dan kan het gedragen worden en daarna weg (handig, want dan hoef je het ook niet meer te wassen!).

Hier onder trouwens twee berekeningen van aankopen die we voor de babyuitzet. Bepaalde dingen heb ik nu eenmaal op het oog en dan moet ik die ook hebben, zoals een Tripp Trapp kinderstoel van Stokke met wipstoeltje die er bovenop kunt bevestigen. Iets waar je anders best een rib uit je lijf voor neer moet leggen, maar ik bijna 200 euro op bespaarde!

Stokke Tripp Trapp kinderstoel met New Born en Baby set + extra cover
Nieuwprijs: 347 euro
Aanschafprijs via Marktplaats: 155 euro
Bespaard: 192 euro

Maxi Cosi Mura 3 kinderwagen met reiswieg en Maxi Cosi Cabrio Fix autostoeltje, muskietennet, regenhoes, Jollein voetenzak en een Dooky
Nieuwprijs: 847 euro
Aanschafprijs via Marktplaats: 250 euro
Bespaard: 597 euro

Als ik zoveel geld bespaard heb, geeft dat toch een goed gevoel. En het doet niks onder, want de spullen zien er echt uit als nieuw! Ja, ik ben blij met mijn goede koopjes.

Zoals jullie misschien merken word ik erg enthousiast van dit ”koopjesjagen” en breng ik het ook graag over op anderen. Ik zal jullie nog wat laatste tips geven om geld te besparen:

– Bedenk van tevoren wat je wilt kopen en hoeveel je daar voor over hebt.
– Begin op tijd met zoeken, zodat je niet alsnog veel geld moet neerleggen omdat het betreffende item niet voor de gewenste prijs wordt aangeboden.
– Als je op zoek bent naar een specifiek item of fan bent van een bepaald merk: stel het Markplaats alarmpje in en je krijgt een mailtje zodra er een nieuwe advertentie wordt geplaatst.
– Wordt lid van ”koopjeshoeken” in jouw buurt via Facebook.
– Overweeg of het zinvol is om iets tweedehands te kopen. Zo ben ik nu op zoek naar een Tula draagzak, maar de prijzen tussen de tweedehands draagzakken en een nieuwe verschillen vaak maar 10 euro. Dan koop ik dus een nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *